logo

klimaatakkoord Parijs 2015

 

Een belangrijke stap om de CO2-uitstoot te verlagen is LAGE TEMPERATUUR VERWARMING. Het omlaag brengen van de CO2-uitstoot is noodzaak voor iedereen. Immers de aardgasvoorraad is beperkt. Al in 2025 worden de eerste problemen verwacht met het slinken van de gasvoorraad. Er zal dan steeds meer gas vanuit buitenlandse bronnen komen. Deze gassoorten hebben een andere verbrandingswaarde. De huidige H.R.-ketels kunnen met deze nieuwe gassoort probleemloos overweg. Echter oudere conventionele toestellen zullen vervangen moeten worden. Om zo zuinig mogelijk om te springen met het aardgas is naast een goede inregeling van de installatie ook de instelling van de watertemperatuur van belang.
Werkten we vroeger met een watertemperatuur van gemiddeld 80º C, tegenwoordig ligt deze temperatuur min. 20º C of 30º C lager. Hoe lager er gestookt wordt des te meer wordt er gebruik gemaakt van de condensatiewarmte die vrijkomt in de H.R.-ketel wanneer de rookgassen volledig condenseren. In de condensatiewarmte zit een hoeveelheid warmte-energie opgesloten die extra aan het c.v.-water wordt afgegeven.
Dit is tevens de verklaring waarom een H.R.-ketel meer doet dan een V.R.-ketel of een C.R.-ketel. Wat echter belangrijk is te weten onder welk regime de c.v.-installatie is berekend. Vanaf Kyoto 2004 moest de gemiddelde watertemperatuur waarmee gestookt werd 70ºC zijn. Als gedurende het gehele stookseizoen met deze of nog lagere watertemperatuur gestookt kan worden zal het gasverbruik drastisch omlaag gaan en daarmee ook de CO2-uitstoot!
Een belangrijk advies is dus het vermogen van de huidige c.v.-installatie aan te passen aan het lagere temperaturensysteem(75/65). Het gasverbruik gaat kwadratisch omlaag indien men de laagst mogelijke watertemperatuur aanhoudt.

 

zie ook: inregelen